
... onnellista ja hyvää joulua!
"Kaikkiaan Suomen teillä ja metsissä päristelee arviolta jo yli 30 000 mönkijää. Suosio on yllättänyt jopa kaupan."
"Isoilla mönkijöillä on kiistatta hyötykäyttöäkin. (...) Silti ylivoimaisesti suurin osa mönkijöiden matkoista on hupiajoa. Nautinnon maksajiksi joutuvat myös luonto ja luonnossaliikkujat. ”Luontoon jää mönkijöistä pahat jäljet. Etenkin kallioilla ja soilla vehje tekee tuhojaan. Vaarassa ovat myös puut”. (...) Räikeimpiä luontovaurioita aiheuttavat mönkijäsuunnistukset, joissa maastoon revitään kymmeniä kilometrejä uraa."
"Mönkijöistä lähtee runsaasti häkä- ja hiilivetypäästöjä. Suhteessa ajettuihin kilometreihin niiden hiukkaspäästöt ovat jopa 50-kertaiset autoihin verrattuina."
"2000-luvulla mönkijäturmissa on kuollut kahdeksan ihmistä. Tänä vuonna kuolleita on syksyyn mennessä ollut kolme: yksi aikuinen sekä 12- ja 7-vuotiaat lapset. Lapset ovat vastakin vaaravyöhykkeessä, sillä kaupat ja maahantuojat markkinoivat mopomönkijöitä 6–15-vuotiaille."
Tänään lauantaina (6.10.) olemme kuluttaneet tämän vuoden luonnonvarat
Maailman tämän vuoden luonnonvarojen tuotto on kulutettu loppuun tänään lauantaina. Loppuvuoden elämme ekologisella luottokortilla ilman takaisinmaksukykyä. 20 vuotta sitten ekovelkapäivä sijoittui joulukuun puoleenväliin. Ekovelkapäivä on aikaistunut, koska ekologinen jalanjälkemme kasvaa. Suurin syy tähän ovat kasvavat hiilidioksidipäästöt, ja Suomessakin energian kulutus kasvaa jatkuvasti.
Ekologinen jalanjälki mittaa ihmisen kuluttamien luonnonvarojen määrää suhteessa niiden uusiutumiskykyyn sekä ihmisen aiheuttamien hiilidioksidipäästöjen määrää suhteessa luonnon kykyyn sitoa hiiltä. Tällä hetkellä ihmiskunnan ekologinen jalanjälki ylittää maapallon kestokyvyn noin 30 prosentilla.
Ekologista velkaa syntyy, kun maapallon kestokyky ylittyy vuosi vuodelta. Tilannetta voi verrata jatkuviin luottokorttirästeihin, jotka aiheuttavat velkakierteen. Suurin syy ekologisen velan kiihtymiseen on energian käytön kasvu.
Suomalaisten ekologinen jalanjälki on maailman kolmanneksi suurin. Tähän vaikuttaa etenkin energiakulutuksemme, joka toisin kuin monissa muissa EU-maissa kasvaa edelleen. WWF:n vuoden 2006 Living Planet -raportin mukaan energiankulutus on henkilöä kohden laskettuna Suomea suurempi vain neljässä maassa.
Suomen energiankulutuksen kasvun syy ei ole usein syytetty kylmä ilmasto. Teollisuutemme on energiaintensiivistä ja energiatehokkuutemme huono.
Eri sektorit tarvitsevat erilaisia ohjauskeinoja. Rakennusten energiatehokkuutta voidaan parantaa esimerkiksi tiukentamalla rakentamismääräyksiä. Uusiutuvaa energiaa on useassa maassa lisätty syöttötariffilla, joka meilläkin pitäisi saada käyttöön mitä pikimmin mm. tuulivoimalle. Liikenteen energiansäästön edistämiseksi Suomessa tulisi Ruotsin ja Iso-Britannian mallin mukaan kokeilla ruuhkamaksuja, samalla kun autojen verotusta muutettaisiin päästöpohjaiseksi. Suomeen pitää saada markkinat energiatehokkaille tuotteille ja palveluille, ja tässä auttaisi merkittävästi kun julkisiin hankintoihin otettaisiin kriteeriksi energiatehokkuus ja puhdas energia.
Blogiteemapäivä (Blog Action Day)Minusta tämä on hauska idea. Kannustan siis kaikkia osallistumaan teemapäivään, ja levittämään jo nyt sanaa, jotta mukaan saadaan mahdollisimman paljon blogeja! Haasta bloggaajatuttavasi henkilökohtaisesti ja/tai julkaise tämänkaltainen haaste omassa blogissasi. Blogeissakin voi olla joukkovoimaa :-)
Vuosittain, 15. lokakuuta, blogaajat ympäri maailmaa yhdistävät voimansa tuodakseen jonkin tärkeän asian kaikkien huulille. Vuonna 2007 teemana on ympäristö. Kaikki osallistujat kirjoittavat ympäristöasioista omalla, omaan blogiinsa sopivalla tyylillään. Tavoitteenamme on saada ihmiset pyrkimään keskustelemalla kohti parempaa tulevaisuutta.
Etsimme joukkoihimme kaikenlaisia blogaajia: kaikista kansallisuuksista, kaikenlaisista taustoista ja kaikista aihepiireistä. Osallistuaksesi seuraa näitä ohjeita:
Julkaise kirjoitus 15. lokakuuta
Julkaise blogissasi sinua kiinnostavaan ja blogisi teemaan sopivaan ympäristöaiheeseen liittyvä kirjoitus.
Esimerkiksi, jos blogisi aihepiirinä on raha, voit julkaista vinkkejä rahan säästämiseen ympäristöystävällisten ideoiden avulla. Vastaavasti politiikka-aiheinen blogi voi pohtia ympäristöasioiden painoarvoa poliittisessa päätöksenteossa.
Osallistuvien kirjoitusten ei tarvitse noudattaa tiettyä agendaa vaan riittää, että ne liittyvät asetettuun laajempaan asiakokonaisuuden kirjoittajalle ja tämän lukijakunnalle sopivalla tavalla. Tavoitteenamme ei ole edistää tiettyä näkökulmaa, vaan saada aikaan keskustelua aihepiiristä.
Kirjoita siis samalla tavalla kuin tavallisesti kirjoitat blogiisi, liitä kirjoituksesi ympäristöasioihin ja julkaise se lokakuun 15. päivänä.
Muita vaikutusmahdollisuuksia
Voit osallistua blogiteemapäivään myös lisäämällä teemapäivän mainosbannerin sivuillesi (http://blogactionday.org/promote) tai lahjoittamalla teemapäivän ansiosi itse valitsemallesi ympäristöjärjestölle.
Rekisteröi blogisi
Pidämme BlogActionDay.org-sivustolla kirjaa tapahtumaan sitoutuneista blogeista, joten olisi hyvä, jos rekisteröisit blogisi osoitteessa http://blogactionday.org/commit
Saariselkä on Urho Kekkosen kansallispuiston kyljessä sijaitseva matkailutaajama ja Ylläs Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sisälle jäävä tunturi ja hiihtokeskus. Ruka on laskettelukeskus, josta on pitkälti toistakymmentä kilometriä lähimpään kansallispuistoon (Oulangan kp.).
Yksi arvaus osuu kohdalleen: Nuuksio on todellakin kansallispuisto.