7.12.2007

Veitte sanat suustani

On muutamia ajankohtaisia asioita, joista haluaisin sanoa sanasen. Kuitenkin sen sijaan, että kirjoittaisin uudestaan samat asiat kuin muualla, päästänkin itseni helpolla ja linkitän kirjoituksiin, jotka ovat tehneet työn puolestani :-)

Lihantuotanto Suomessa. Pagistaanin Kati sanoi kaiken olennaisen. Minun filosofiassani lihansyönnissä itsessään ei ole mitään ongelmaa, mutta eläimiä ei pitäisi riistää ja tuottaa niille tarpeetonta kärsimystä vain koska muka "kuluttajilla on oikeus saada halpaa lihaa joka päivä". Lihalle olisi palautettava se arvo, mikä sille kuuluu. Olen sekasyöjä, mutta olen esimerkiksi lähestulkoon lopettanut broilerin ostamisen - broileri kun on nykyaikaisen tehotuotannon ja epäluonnollisuuteen asti menneen jalostuksen huipputuote (kyllä, nimenomaan tuote). Häkkikanan munia en ole ostanut vuosiin, vaan vapaata ja luomua. Jos joku ei tiedä, mistä on kyse, klikatkoon esimerkiksi www.tehotuotanto.net.

Sanat ja teot kaupassa. Suomalaiset sanovat kyselytutkimuksissa haluavansa ostaa lähellä tuotettua, luomua, puhdasta, kotimaista, eettistä ja jalostamatonta, mutta oikeasti me ostamme eineksiä ja hunajamarinoitua broilerisuikaletta, ja mahdollisimman halvalla. Nyt tämä kansanviisaus on myös todistettu tieteellisesti. Lue juttu Kulutusjuhlasta.

Hyvän mielen lahjat. Jatkoksi edelliseen kirjoitukseeni, mainostan että Minna Autio on koonnut blogiinsa ansiokkaan listan hyvän mielen joululahjavinkeistä. Älä siis turhaan yritä keksiä lahjaksi turhaa tavaraa, vaan osta lahjat hyväntekeväisyysjärjestöiltä. Lahjoja on tarjolla niin itselle kuin apua tarvitseville kehitysmaissa.

Ja muistakaahan edelleen maanmainio Kaventajien joulukalenteri! :-)

1 kommentti:

Kuusirannan emäntä kirjoitti...

Kiitos hyvistä vinkeistä!