3.12.2007

Kuluttavaa

Tähän aikaan vuodesta on jälleen perinteisten kulutushysteriaa suitsivien uutisten aika.

Älä osta mitään -päivää vietettiin taas marraskuun viimeisenä perjantaina, pääjärjestäjänään Luonto-Liitto. Tänä vuonna haluttiin erityisesti kiinnittää huomiota mainosten luomiin harhakuviin. Vaikka olisitkin käynyt viime perjantaina kaupassa, mietipä silti hetki ÄOM-kampanjan ydintä joululahjastressin yllättäessä: tavara ei tuo onnea. Rauhoitu siis joulushoppailusta ja keksi vaikkapa aineettomat tai muuten vähäpäästöiset lahjat tänä vuonna! Kulttuurielämyksiä, kodin siivous, aikaa yhdessä... Vinkkejä löytyy ÄOM-sivujen lahjalistalta. Voit myös vaikkapa pelastaa palan suomalaista metsäluontoa Ikimetsän ystävien lahjakortilla. Jos kova tai pehmeä paketti kaikesta huolimatta olisi kova juttu, tutustu esimerkiksi Luontokaupan valikoimiin.


ÄOM-kampanjaan liittyvä Mainoskupla-vastamainoskilpailu on myös palkinnut parhaat työt. Sivuilla on esillä viitisenkymmentä hienoa vastamainosta, joita kannattaa käydä ihastelemassa. Omia suosikkejani ovat "Pallo jalassa", "Why Bother" sekä "Kunnon potti", mutta ehdoton ykkönen on minusta tämä "Sairaalloinen"! Vitsi on suorastaan julman osuva.

Juuri tulleen tiedon mukaan myös Vuoden turhake on jälleen valittu. Suomen Luonto -lehti valitsi tällä kertaa vuoden turhimmaksi tavaraksi maastoa kuluttavan, runsaspäästöisen ja melusaastetta tuottavan mönkijän. Otteita valinnasta kertovasta artikkelista:

"Kaikkiaan Suomen teillä ja metsissä päristelee arviolta jo yli 30 000 mönkijää. Suosio on yllättänyt jopa kaupan."

"Isoilla mönkijöillä on kiistatta hyötykäyttöäkin. (...) Silti ylivoimaisesti suurin osa mönkijöiden matkoista on hupiajoa. Nautinnon maksajiksi joutuvat myös luonto ja luonnossaliikkujat. ”Luontoon jää mönkijöistä pahat jäljet. Etenkin kallioilla ja soilla vehje tekee tuhojaan. Vaarassa ovat myös puut”. (...) Räikeimpiä luontovaurioita aiheuttavat mönkijäsuunnistukset, joissa maastoon revitään kymmeniä kilometrejä uraa."

"Mönkijöistä lähtee runsaasti häkä- ja hiilivetypäästöjä. Suhteessa ajettuihin kilometreihin niiden hiukkaspäästöt ovat jopa 50-kertaiset autoihin verrattuina."

"2000-luvulla mönkijäturmissa on kuollut kahdeksan ihmistä. Tänä vuonna kuolleita on syksyyn mennessä ollut kolme: yksi aikuinen sekä 12- ja 7-vuotiaat lapset. Lapset ovat vastakin vaaravyöhykkeessä, sillä kaupat ja maahantuojat markkinoivat mopomönkijöitä 6–15-vuotiaille."

Järki käteen siis, lapset ehtivät päästellä mopolla ja autolla ihan riittävästi sitten vähän vanhempana.

Taviokuurna toivottaa kaikille kiireetöntä, stressitöntä ja mahdollisimman vähän sekä luontoa että omaa jaksamista kuluttavaa jouluvalmisteluaikaa! Tukea näihin pyrkimyksiin saa esimerkiksi seuraamalla mainiota Kaventajien joulukalenteria.

3 kommenttia:

Perhosefekti kirjoitti...

Täällä on hyviä juttuja, joten linkitän tänne omasta blogistani. onnellista uutta vuotta!

Kuusirannan emäntä kirjoitti...

Tämä oli muuten tosi hyvä postaus, on jotenkin mennyt minulta ohi. Nyt katsoin ne kaikki mainokset, värisyttävää, ja varsinainen ajatustenherättelypläjäys! Tykkäsin siitä Itämerimainoksesta, mutta monet muutkin oli hyviä.
Blogissasi on hyvä aina välillä käydä kokemassa herätys, kiitos siitä!

Taviokuurna kirjoitti...

Kiitos kehuista kumpaisellekin, hauskaa että viihdyitte! (Täytyypä tulla tutkimaan Perhosefektinkin sivuja...)