28.8.2007

Repäisy

Outoa Taigaa -blogi kiinnitti huomioni YLE:n hieman huvittavaan uutiseen.

On tosiaankin outo ilmaisu, että "kansallispuistot kuihtuvat ja rapistuvat". Mutta ehkä tällä viitataan palveluiden, kuten tulipaikkojen ja pitkospuiden rapistumiseen, eikä itse luonnon kunnon huononemiseen? Luonto tuskin kärsii kävijöiden puutteesta :-)

Mutta erikoinen kieltämättä on toimittajan luettelo Suomen neljästä suurimmasta kansallispuistosta (Saariselkä, Ylläs, Ruka, Nuuksio), jotka syövät pienempien kunnossapitorahat. Lainaan Outoa Taigaa:

Saariselkä on Urho Kekkosen kansallispuiston kyljessä sijaitseva matkailutaajama ja Ylläs Pallas-Yllästunturin kansallispuiston sisälle jäävä tunturi ja hiihtokeskus. Ruka on laskettelukeskus, josta on pitkälti toistakymmentä kilometriä lähimpään kansallispuistoon (Oulangan kp.).

Yksi arvaus osuu kohdalleen: Nuuksio on todellakin kansallispuisto.


Yleisesti ottaen YLE:n ympäristöuutiset ovat kuitenkin suosittelun arvoinen käyntikohde, ajoittaisista epätarkkuuksista huolimatta. Myös Suomen kansallispuistoissa kannattaa vierailla, niissä pienemmissäkin. Tavoitteenani on käydä ainakin kerran niissä kaikissa - 12 olen jo nähnyt, 23 on vielä jäljellä :-) Ajantasaisimmat tiedot kansallispuistoista ja niiden palveluista löytyvät luontoon.fi -sivustolta.

Ei kommentteja: