26.3.2007

Vaalitarkkailua (hieman jälkijunassa)

Toissa sunnuntain vaalitulosilta oli mielenkiintoinen kokemus. Olin jo jonkin aikaa pohdiskellut suomalaisten vaalikäyttäytymistä: miten on mahdollista, että tapahtui mitä tahansa, samat puolueet ja samat naamat saavat tuhansia ja kymmeniä tuhansia ääniä, ja jatkavat politiikkaansa vaalien jälkeen aivan kuten ennenkin. Nyt nähtiin sentään jotain muutoksia, useammankin edustajanpaikan suuruiset heilahtelut ovat siis sittenkin mahdollisia. Mutta kolme suurta ovat silti edelleen kolme suurta, eikä pienempien puolueiden suuruusluokille tapahtunut juuri mitään. Äänestysaktiivisuuskin laskee joka vaaleissa.

En toisaalta yhtään ihmettele, että ihmiset eivät viitsi käydä äänestämässä. Eihän mikään koskaan muutu vaalien jälkeen. Mikään hallituskokoonpano ei halua tai uskalla tehdä radikaaleja uudistuksia, ainakaan sellaisia jotka tuntuisivat rivikansalaisen mielestä merkityksellisiltä ja konkreettisilta. "Ei minun ääneni mitään muuta." Yksittäiset näkyvät teot (esim. alkoholiveron lasku) eivät paljon tunnu kokonaisuudessa.

Uutisista kuulee myös muunlaisista vaaleista. On maita, joissa valta vaihtuu esimerkiksi vasemmistolta oikeistolle ja takaisin jokaisissa vaaleissa. Oppositiopuolue lupaa aina tehdä sen, mihin edellinen hallitus ei pystynyt, ja voittaa tällä puheella äänestäjät puolelleen. Kansalaisten asema ei kuitenkaan tunnu parantuvan, oli vallassa kumpi puoli tahansa.

On myös maita, joissa vaalien jälkeen pitää varoa kadulla liikkumista, koska hävinneiden puolueiden kannattajat alkavat mellakoida, joskus myös asein. Riippumatta siitä, mikä puolue voittaa, vaalien jälkeen tilanne on yhtä sekava kuin ennenkin.

Löytyypä myös sellaisia maita, joissa vaalien tulos on aina vallanpitäjille suotuisa, riippumatta siitä mitä kansalaiset äänestävät. Vaalit pidetään, mutta niillä ei ole tuontaivaallista vaikutusta maan politiikkaan.

Minkä näistä järjestelmistä valitsisit? (En ole opiskellut tuntiakaan politiikkaa tai kansantaloustiedettä tai muuta aiheeseen liittyvää, nämä ovat mediasta saadun tiedon perusteella muodostettuja mielikuvia.) Suomessa sentään äänet oikeasti lasketaan ja demokratia toimii, eikä vaalien jälkeen synny väkivaltaisia kahakoita. Luulisi, että ihmiset äänestäisivät sydämensä kyllyydestä, onhan heillä kaikki valta. Mutta miksei äänestäminen kiinnosta? Ja miksi ne joita kiinnostaa, äänestävät aina samoja isoja puolueita? Miksei mikään muutu?

Moni mielipidemittaus kertoo, ettei kansalaisia kiinnosta politiikka. Olisiko niin, että kun ei jakseta sen syvemmin perehtyä puolueiden tavoitteisiin, äänestetään sen kummemmin miettimättä sitä "oman kylän poikaa" tai "sitä Niinistöä, kun se on niin komea ja onhan se nyt päteväkin". Tai sitä "Tuomiojaa, kun se pääsee ainakin varmasti läpi". Tai sitä "keskustaa, muuten demarit ja kokoomus autioittaa maaseudun". Tai sitten ei äänestetä ollankaan, kun "ei se mihinkään vaikuta".

(Tässä kohtaa voisi valittaa myös vaalipiirijaosta ja korkeista äänikynnyksistä, mutta se ei ole nyt olennaista. Jos äänestäjät niin päättäisivät, minkä tahansa vaalipiirin kaikki edustajat voitaisiin vaihtaa kertaheitolla.)

Kirjoituksesta paistaa varmaankin läpi, että en erityisesti kannata mitään kolmesta suuresta puolueesta. Mutta vaikka näin onkin, minua kiinnostaa tämä "muuttumattomuuden" ilmiö ihan yleisellä tasolla. Miksi kansalaiset valittavat että asiat on hoidettu huonosti, mutta äänestävät silti yhä uudestaan samat päättäjät valtaan?

Jos joku keksii lisää mahdollisia syitä tässä esitettyjen lisäksi, olen kiinnostunut kuulemaan.

P.S. Vaalilupauksethan ovat tunnetusti sellaisia lupauksia, joita ei tarvitse pitää. Siitä huolimatta minua kyllä hieman häiritsee, että kaikki suuretkin puolueet lupaavat muun hyvän lisäksi esimerkiksi vahvoja toimia Itämeren tilan parantamiseksi. Höh, onhan niillä ollut useampikin vuosikymmen aikaa hoitaa sekin asia kuntoon - ovatko lupaukset jo aivan avoimesti tyhjää puhetta?

2 kommenttia:

Anonyymi kirjoitti...

Yksi suositeltava keino on yhteydenotot kansanedustajiin. On hyvä kysyä miten luvatut uusitukset voivat tai esittää ajankohtaisia asioita edustajille. Kokemuksesta tiedän, että useimmat eivät vastaa mutta jotkut kyllä. Samoin voi yhteytä pitää ja vastuuttaa kaupunginvaltuutettuja. Sieltä olen saanut jopa toimenpiteitä havaitsemilleni epäkohdille. Kun valtuutettu soittaa virastoon on asiat yleensä saanut hoidetuksi kuntoon !

Taviokuurna kirjoitti...

Toivoisin, että puolueita ja ehdokkaita vastuutettaisiin vaalilupauksistaan kollektiivisesti - siitähän saisi lehtiinkin herkullisia lööppejä (ja tämä oli vain puoliksi vitsi). Itse voin piinata yksittäistä kansanedustajaa, mutta kuten sanoin, minusta on mielenkiintoista miten samat henkilöt ja samat puolueet joka vaaleissa päätyvät valtaan, riippumatta siitä mitä viime vaalien lupauksille on tapahtunut (tai siis ei ole tapahtunut...) Mutta ei, lehdet tekevät lööppejä vain edustajien ihmissuhteista ja ryyppyreissuista :(