27.3.2008

Talvi tuli

Ehdin jo monta kertaa tämän kuun aikana vitsailla, että taisi se talvi tulla tällä kertaa maaliskuussa. Ja piru vie, sehän tuli säätieteilijöiden mukaan ihan oikeasti! Helsingissä on nyt noin 20 cm lunta. Pitäisiköhän olla iloinen vai huolestunut?

Terminen talvi tuli sittenkin etelärannikolle

Säätieteilijät ovat viimeinkin voineet todeta talven alkaneen Suomen etelärannikolla. Terminen talvi, eli vuorokauden keskilämpötilan pysyminen nollan alapuolella, alkoi etelärannikon mittauspisteissä maaliskuun 19. päivä.

Talvi alkoi tuolloin siis Helsingin Kaisaniemessä sekä Hangon ja Tammisaaren havaintopisteissä. Helsinki-Vantaalla terminen talvi alkoi ystävänpäivänä, eli helmikuun 14. päivä.

Talven alin lämpötila mitattiin Helsingin seudulla helmikuun 16. päivä, jolloin Kaisaniemessä oli 10 astetta ja Helsinki-Vantaalla 12 astetta pakkasta.

Terminen talvi alkoi maan eteläosassa erittäin myöhään, sillä pitkän ajan keskiarvojen mukaan keskilämpötila laskee nollan alle jo marraskuussa. Talvi on jäämässä myös lyhyeksi. Ilmatieteen laitoksen ennusteen mukaan varsinkin päivälämpötilat nousevat loppuviikolla taas selvästi plussalle.

Lähde: YLE Ympäristöuutiset

1 kommentti:

Kuusirannan emäntä kirjoitti...

Kevätkin jo tuli! Ja minulla olisi sinulle jotain blogissani!