11.3.2009

Perin teknistä asiaa

(Kirjoituksen sisältö koskee lähinnä Bloggerin tekniikkaa, mutta muidenkin blogialustojen käyttäjillä voisi olla aiheeseen kiinnostavia näkökulmia.)

Huomasin joskus alkuvuodesta Bloggerin Followers/Lukijat-toiminnon, ja laitoin koemielessä laatikon tuonne sivupalkkiin. Nyt huomaan ilokseni, että jo viisi henkilöä on halunnut julkisesti kertoa lukevansa tätä blogia. Mahtavaa, hauska tutustua teihin!

En ole ehtinyt kunnolla tutustua tähän toimintoon, ja kokeillakseni sitä itsekin liityin lukijaksi yhteen blogiin. Ennen kuin päätän, alanko itse käyttää tätä toimintoa laajemmin, yritin tänään perehtyä siihen paremmin. Se vaikuttaa pääosin hauskalta ja hyödylliseltä, mutta jäin kuitenkin edelleen joistain asioista hieman epävarmaksi. Jos siis joku on selvittänyt näitä asioita, otan vastaan vinkkejä ja mielipiteitä.

Olen itse käyttänyt blogien seuraamiseen lähinnä Blogilistaa, mutta olen kuullut että muitakin, joidenkin mielestä paremmpia tapoja löytyy. Ainakin Googlella on oma Reader-palvelu, johon kaiketi voi tilata syötteitä eri blogeista. Nyt siis myös Bloggerissa on tämä oma Following-seurantatoiminto, mutta en ole ihan varma, miten nämä kaksi toimivat yhdessä (kumpikin on Google-palvelu), ja onko niistä jotain merkittävää etua Blogilistaan verrattuna. Joka tapauksessa Bloggerin käyttäjän "lukemat" blogit näkyvät päityksineen Bloggerin Dashboard'illa ("Blogs I'm Following") mutta ilmeisesti ne lisätään myös automaattisesti luodulle tilille Google Readeriin, vaikka en ole sitä palvelua vielä tietoisesti lainkaan käyttänyt. (Pitäisi kokeilla sitä, että osaisi ottaa kantaa sen toimivuuteen.)

Hiljattain Blogger ilmoitti, että Following-palveluun on lisätty yhteys myös Google Friend Connect -palveluun. Tämän tarkoituksena on ilmeisesti se, että muutkin kuin Bloggerin käyttäjät voivat ilmoittautua lukijoiksi. Hyvä juttu, mutta en löytänyt tietoa, että esimerkiksi Vuodatuksen käyttäjille tämä olisi mahdollista, ellei Vuodatus ole mukana esimerkiksi OpenID-systeemissä? Friend Connect'ia voivat kuitenkin periaatteessa käyttää monet muutkin kuin Google-tilin käyttäjät (AIM, Yahoo ja OpenID).

Friend Connect'in toinen vaikutus taisi olla se, että nyt voi lukijan kuvaa klikkaamalla saada paitsi linkin hänen blogiinsa, myös tietoa muista hänen lukemistaan blogeista. Omiin tietoihinsa voi lisätä myös muita omia linkkejä (esim. kotisivut) ja erilaisia henkilötietoja. Joidenkin kohdalla näkyy myös Activities/Toiminta-alaotsikko, eli ainakin tietoja siitä, milloin on liittynyt jonkin blogin lukijaksi.

Minulle jäi kuitenkin epäselväksi, ovatko tässä yhteydessä näytettävät tiedot Bloggerin profiilin tietoja (jos lukijalla sellainen on), vai "korkeamman tason" Google-tilin profiilin tietoja. Kaikilla jonkin Googlen palvelun käyttäjillähän on ilmeisesti Google-tili. (Bloggerin Dashboard'ista sitä pääsee katsomaan klikkaamalla "My Account" sivun ylälaidassa.) Itsestäni on tietoja Bloggerin profiilissa, mutta Google-profiilia en ole tietoisesti käsitellyt, ja tilin sivu kehottaakin minua luomaan Google-profiilin. Kuitenkin kun ilmoittauduin lukijaksi blogiin, sivulle tuli näkyviin Bloggerin profiilikuvani yms. tietoja. Kumpi mahtaa voittaa, jos esimerkiksi liitän Google-profiiliini eri kuvan kuin Blogger-profiiliini? Entä mitä tietoja tässä yhteydessä näytetään muiden kuin Google-tilin käyttäjistä?

Entä mitä tarkoittaa oman blogini lukijaksi ilmoittautuneen tiedoissa näkyvä linkki "Lisää ystäväksi"? Miten "ystävyys" eroaa blogin lukijana olemisesta? Liittyykö se tähän Friend connect -palveluun? (Onkohan se suunniteltu jonkinlaiseksi Facebookin kilpailijaksi?)

Pidän joka tapauksessa tuon laatikon näkyvissä niitä varten, jotka sitä mielellään käyttävät, ja olen iloinen jokaisesta ilmoittautuneesta lukijasta! Huomatkaa kuitenkin, että jos en ilmoittaudu teidän bloginne lukijaksi, se johtuu luultavasti vain siitä, etten ole aktiivisesti ryhtynyt tämän palvelun käyttäjäksi itse. Seuraamiani blogeja löytyy kuitenkin alempaa sivupalkista, vanhanaikaisina linkkeinä :)

1 kommentti:

S. kirjoitti...

Mina en myos ymmarra kaikkia naita googlen juttuja, etta mika etu niissa missakin on.
Blogissani on postaus pitkasta marssista. Odotan mielipidettasi asiaan!