21.3.2009

Kevät ja Kevätseuranta

Eilen lähdin Helsingin keskustasta kotiin puoli seitsemän aikaan ja ilahduin, kun ulkona oli vielä valoisaa. Vaikka lämpöä oli vain muutama aste, valosta ja kaupungin tunnelmasta tuli hyvin keväinen olo. Eilen olikin sattumalta kevätpäivän tasaus, joka määrittelee tähtitieteellisen kevään alkamisen.

Melkein yhtä varmasti kuin päivä pitenee keväällä, alkaa myös Luonto-Liiton perinteinen Kevätseuranta :-) Olen osallistunut siihen jo pitkään, ja odotan taas mielenkiinnolla, minkälaiseksi tämän vuoden kevät muodostuu. Nyt on aika tavalla talvisempaa kuin viime ja sitä edellisenä keväänä tähän aikaan, mutta havaintojen mukaan mm. kiuruja, töyhtöhyyppiä ja naurulokkeja on jo saapunut.

En ehtinyt kunnolla retkeilemään ensimmäisenä seurantaviikonloppuna viikko sitten, eikä lomakkeeni ensihavainto-sarakkeestakaan löydy vielä kuin laulujoutsen, mutta hauskuus onkin siinä ettei tarvitse olla yli-ahkera. Silloin kun ulkoilen ja teen havaintoja, voin merkitä ne Kevätseurantaan, mutta jos en ehdi tai jaksa, siitä ei tarvitse ottaa paineita. Kaikki havainnot kelpaavat, kunhan lajit on määritetty oikein. Se ei myöskään tarkoita mitään ihmeellistä, sillä valitut lajit ovat melko helppoja: kyllähän aika moni tunnistaa esimerkiksi leskenlehden tai västäräkin. Jos ei jotain tunnista, sen voi jättää merkitsemättä.

Olisi hienoa, jos mahdollisimman moni osallistuisi! Ainakin minä ja Kuusirannan emäntä olemme näköjään jo mukana :-) Kannustimena voin mainita esimerkiksi osallistujien kesken arvottavan palkinnon ja tieteellisen hyödyn: havainnot päätyvät lopulta Luonnontieteelliseen keskusmuseoon. Kevätseurannan kaltaiset havainnot ovat oivallisia esimerkiksi ilmastonmuutoksen vaikutusten tutkimisessa.

Havainnot voi ilmoittaa netti- tai paperilomakkeella tai tekstiviesteillä. Itse käytän nettilomaketta, koska se on niin näppärä, ja tiedot menevät heti eteenpäin. Mutta uskon kyllä että perinteisellä paperilomakkeellakin on kannattajansa. Tekstiviesti sopinee parhaiten satunnaisille havainnoille.

Kevään etenemistä Suomessa voi seurata Kevätseurannan sivuilla. Lisäksi Aamu-tv ja YLEn nettiuutiset uutisoivat havainnoista. Aamu-tv näyttää myös yleisökuvia, joita voi lähettää Ikkuna Suomen Luontoon -sivuston Kevätseuranta-galleriaan.

Lopuksi tähän sopiikin mainostajan klisee: eikä tässä vielä kaikki! Kevättä seuraamalla voi luonnollisesti ansaita myös Pihka-tähtiä. Ja kun Pihkaan päästiin, voinkin päivittää lintutehtävän tilanteen. Uusia lajeja ei ole kovasti tullut, koska suunnilleen kaikki helpot talvilajit ovat jo listalla. Mutta kuulinpa sentään helmipöllön mökillä hiihtolomaviikonloppuna ja hippiäisen kotimetsässä. Lisäksi palokärki esitteli itseään helmikuun lopulla Bembölessä ja kyhmyjoutsen piti talvea Töölönlahdella pullasorsien keskellä.

Odotan jo kovasti kiuruja ja peippoja!

EDIT klo 16: Iltapäivän aurinkoisella retkellä tuli iloisia yllätyksiä ja lintulajimäärä kasvoi. Kevätseurantalajeista löytyivät kiuru ja naurulokki, ja lisäksi vielä sepel- ja uuttukyyhky sekä vihervarpunen. Enää kolme puuttuu 40:stä!

----------------------------------
Pihka-suoritukset 21.3.2009

Tehtävä: Linnut tutuiksi - kesken
Tilanne: tehty kaikki retket, havaittu yht. 37/40 lajia

Tehtävä: Kevätseuranta - kesken
Tilanne: 3/10 ensihavaintoa, 0/3 seurantaviikonloppua

Tähtiä saatu yhteensä: 3/20.

Ei kommentteja: