29.3.2009

Linnut tulivat tutuiksi

Kevät on edennyt kovin oikullisesti. Vauhtia on jo ollut, sillä viime päivityksessä mainittu kolmen lintulajin puutos 40:stä (ja kahdesta Pihka-tähdestä) tuli kuitattua nopeammin kuin osasin arvata. Vielä jokin aika sitten näytti siltä, että hetki tässä vielä menee (lajeja 32/40), kunnes parissa päivässä uusia lajeja kertyi peräti 11 - yhteissaldo rysähti siis jo ylikin 40:n, ja tähdet on ansaittu.

Huima loppukiri on enimmäkseen sen ansiota, että meren rannoilta löytyy taas vesilintuja. Jään reuna on tosin vielä melko kaukana merellä, mutta sitä vartenhan kaukoputki on keksitty. Yhdeltä merenrantaretkeltä listalle uusina lajeina tulivat alli, telkkä, isokoskelo, merimetso, merilokki ja räkättirastas. Vanhoja tuttuja, mutta sydäntalven aikana hieman vaikeammin löydettävissä.


(Tämän perusteella ei muuten kannata luulla, että harrastaisin lintuja vain numeroiden vuoksi. Harrastukseen saa kuitenkin monesti uutta potkua asettamalla tavoitteita, ja lintuharrastajathan ovat kehittäneet lajimäärien laskemisesta oman taiteenlajinsa. Nyt minusta oli hauska nähdä, kuinka kauan menee 40 lajin kokoamiseen erityisemmin yrittämättä keskellä vähälajisinta aikaa vuodesta. Vastaus: kaksi kuukautta. Jos olisin aloittanut laskemisen esimerkiksi vuoden alusta, olisin ollut valmis aikaisemmin, sillä tammikuun alkupuolella näin mm. piekanan ja pohjantikan, ja merikin olisi ollut vielä sula. Mahdollisimman suuri nopeus ei kuitenkaan ollut nyt ideana. Vertailun vuoksi voisin tosin yrittää samaa jonain touko-kesäkuun aamuna - veikkaukseni on, että 40 lajia menee rikki alle kahdessa tunnissa, ainakin jos kertaa ensin hieman äänitunnistusta :-)

Tänä viikonloppuna puolestaan ei ollut kovin keväistä. Koska kuitenkin oli kevätseurantaviikonloppu, edistin Kevätseurantaa ja Pihkan Kevätseuranta-tehtävää retkeilemällä seurantalajeja etsien. Eipä näkynyt kiuruja, joutsenia, eikä paljon muutakaan, joten runsausarvioita en juuri päässyt antamaan - poikkeuksena iloinen yllätys, kevään ensimmäinen kottarainen (1 kpl, eli harvalukuinen). Toinen uusi ensihavainto tuli viime viikolla: aurinko pääsi sen verran jo lämmittämään, että eräät kekomuurahaiset olivat uskaltautuneet haistelemaan kevätilmaa. Seuraavana päivänä satoikin sitten reippaasti uutta lunta keon päälle, ja viimeistään eilinen tuisku hautasi kaikki keot uudestaan yli kymmensenttiseen hankeen...

Keväisen sään on kaikesta huolimatta luvattu alkavan ensi viikolla. Ehkä jo pian päästään ihastelemaan leskenlehtiä ja sinivuokkoja!

------------------------------------
Pihka-suoritukset 29.3.2009

Tehtävä: Linnut tutuiksi - valmis
Tilanne: tehty kaikki retket, havaittu yht. 40/40 lajia (ja ylikin :-)

Tehtävä: Kevätseuranta - kesken
Tilanne: 5/10 ensihavaintoa, 1/3 seurantaviikonloppua

Tähtiä saatu yhteensä: 5/20.

Ei kommentteja: