29.6.2006

Helsinki Top 5

Ainakin Hilla ja Kesän Kaisa ovat laatineet listan mielipaikoistaan Helsingissä. Pakkohan tähän meemiin oli tarttua, vaikka rajaaminen olikin vaikeaa :)

Viikki-Vanhankaupunginlahti
Ei tarvinne selityksiä. Linnut, kasvit, meri, ruovikot, lehmät, pellot, maalaismaisema, lepakot, kapeat polut, arboretum, rantakalliot, lintutornit... Hienoa.

Elukka eli Luonnontieteellinen museo eli Eläinmuseo
Upea vanha rakennus, johon liittyy paljon tunnesiteitä. Tutustuminen alkoi lapsuuden retkillä ja jatkui biologian opiskelun merkeissä (ennen laitoksen muuttoa Viikkiin). Elukan hirvipatsasta on halattu, museon kellareissa seikkailtu ja opiskelijoiden kerhohuoneella hengailtu joskus yömyöhäänkin. Museo on nyt pitkällä remonttivapaalla, eli tällä hetkellä sitä pääsee ihailemaan vain ulkoapäin (elleivät vaneriaidat ole tiellä), mutta toivottavasti se aikanaan avataan entistä ehompana.

Kasvis eli Kaisaniemen Kasvitieteellinen puutarha
Toinen biologille rakas paikka, mutta ihastuttanee muitakin. Paratiisi keskellä kaupunkia. Ulkopuutarha on kauneimmillaan kesällä kukka-aikaan, mutta kasvihuoneiden tropiikissa on erityisen ihanaa käväistä keskellä pimeintä talvea. Lempikasvejani siellä ovat ginkgo eli neidonhiuspuu (elävä fossiili), kaakaopuu (suklaa tulee sieltä!) ja welwitschia eli ikilehti (elää tuhansia vuosia). Ulkopuutarhaan on vapaa pääsy ja se on hyvä levähdyspaikka myös monenlaisten lintujen mielestä.

Ruohonjuuri & Luontokauppa
Kaksi kauppaa, jotka voisin ostaa tyhjiksi. Ruohonjuuresta löytää lähes minkä tahansa elintarvikkeen luomuna, lähellä tuotettuna ja/tai reiluna kauppana, ja lisäksi paljon muuta käyttötavaraa, kuten pesuaineita. Kauppa sijaitsi ennen Makasiineilla, mutta löysi uuden, mielestäni hyvän paikan Kampin aukion laidalta. Luontokauppakin on muuttanut Töölöstä Kamppiin, Simonkentän talon alakertaan. Siellä myydään Suomen luonnonsuojeluliiton norppa-logolla varustettuja luontoaiheisia vaatteita ja paperitavaraa, ja lisäksi mm. retkeilyvarusteita, pesuaineita, kodintekstiilejä ja kirjoja. Näissä kaupoissa käyn usein vain ihastelemassa!

Kauppatori
Kesän viettoon kaupungissa kuuluvat ehdottomasti Kauppatorilta ostetut herneet (litrakaupalla!). Kauniina toripäivänä tunnelma on hieno, vaikka tungoksessa onkin muistettava varoa turistien perässä juoksevia taskuvarkaita sekä uhkarohkeita lokkeja. Myönnän myös roskanneeni Kolera-allasta sylkemällä sinne lukuisia kirsikankiviä rantaportailla istuen...

Helmiä Helsingin ympäristössä:
Mustavuori. Ihana luontokohde. Jos et ole vielä käynyt, tee se nyt. Parhaimmillaan keväällä vuokkojen kukkiessa.
Tiedekeskus Heureka. Täällä on oltava avaamishetkestä sulkemisaikaan.
Laajalahti ja Suomenoja. Pääkaupunkiseudun kaksi parasta lintupaikkaa Viikin ohella.

4 kommenttia:

Mikko kirjoitti...

Meemi jatkuu Suur-Helsingin alueella: Espoon top 5

Hilla kirjoitti...

Hieno lista, Taviokuurna! Eläinmuseossa ja Mustavuoressa en ole koskaan käynyt, täytyy korjata tämä puute pikimmiten.

Taviokuurna kirjoitti...

Kiva, jos listalta löytyi uusia menovinkkejä :)

Jos Mustavuoreen lähdet, kannattaa tutkia ainakin pohjois- ja koillisosan lehtoja. Löytyy pähkinäpensaita, kotkansiipiä ja hurjat määrät niitä vuokkoja, vaikka nythän ne ovat jo aika huomaamattomia, kun kukkimisaika on ohi.

Eläinmuseon (Luonnontieteellinen museo on virallinen nimi, mutta ei niin kotoisa) avautumista kannattaa odottaa aikaisintaan keväällä 2008. Tilanteesta tiedotettaneen nettisivuilla (ks. linkkilistastani Luonnontieteellinen keskusmuseo).

Anonyymi kirjoitti...

Lisää hyviä paikkoja: Niskalan arboretum ja Ruutinkosken rantalehto, Harakan saari, Uutela.