18.1.2006

Luontohavainnot nettiin!

Luonnontieteellinen keskusmuseo julkaisi uuden mainion palvelun: sähköisen havaintopäiväkirjan nimeltä Hatikka (hauska nimi: hatikka on kasviryhmä, ja tikkahan on lintu :)

Idea on loistava, ja sillä on monia etuja perinteiseen havaintovihkoon verrattuna. Harrastaja kirjaa luontohavaintonsa sähköiseen tietokantaan, missä ne ovat aina tallessa ja nettiyhteydellä katseltavissa mistä vain. Havaintoja voi myös hakea lajin, lajiryhmän, havaintopaikan tai -ajan mukaan. Erityisen hienoa on, että kaikki käyttäjät pääsevät näkemään muiden havaintoja: esimerkiksi retkelle lähtiessä voi katsoa, mitä samalla alueella on lähipäivinä nähty. (Ja esimerkiksi muutama taviokuurnakin löytyy jo havainnoista :) Myös tiede hyötyy, sillä kaikki talletetut tiedot päätyvät myös Luonnontieteellisen keskusmuseon arkistoihin.

Toivottavasti Hatikka saa paljon käyttäjiä. Toteutus on mielestäni selkeä, joten ehkä vain internet-yhteyden puute voisi olla esteenä sen käyttämiselle. Uskoisin, että tottumatonkin netinkäyttäjä oppii käyttämään Hatikkaa pienellä harjoittelulla. Palvelu onkin hieno uutuus myös siksi, että sinne voi lähettää havaintoja niin satunnainen sunnuntairetkeilijä, edistynyt harrastaja kuin ammattitutkijakin. Jos oikein innostuu, Hatikkaan voi tallettaa tuoreiden havaintojen lisäksi kaikkien vanhojen havisvihkojensa sisällön. Mitä enemmän havaintoja, sitä kattavampi kuva muodostuu kokonaisuudesta.

Huono puoli tällaisissa avoimissa palveluissa on tietysti se, ettei tietoja voi pitää sataprosenttisen luotettavina. En oikein usko, että suoranaista häiriköintiä tulisi juuri esiintymään, ja sellaiset "mahdottomat" havainnot lienee helppo tunnistaa ja karsia pois. Isompi ongelma ovat ehkä sellaiset havainnot, jotka aloitteleva harrastaja luulee tunnistaneensa ihan oikein, vaikka laji onkin ollut joku muu. Mutta tuskin niistäkään sen suurempaa haittaa on, sillä pienet virheet hukkuvat massaan.

Itse olen syöttänyt tietokantaan vasta muutaman havainnon, mutta luulenpa käyttäväni palvelua esimerkiksi tulevana keväänä. Jos käyttäjiä on riittävästi, Hatikasta voi varmaankin seurata esimerkiksi muuttolintujen etenemistä Suomessa, sillä havaintoja tulee sivuille lähes reaaliajassa. Palvelu ei ole vielä aivan valmis - itse kaipaan ainakin mahdollisuutta nähdä valitut havainnot kartalla. Mutta päivityksiä on kuulemma luvassa. Toistaiseksi näyttää hyvältä!

Ei kommentteja: