Katsaus aiheisiin ja uutisiin, joihin olen viime aikoina törmännyt:
Luonnon monimuotoisuuden hupeneminen piti pysäyttää vuoteen 2010 mennessä. Toisin kävi. Meneillään onkin kansainvälinen luonnon monimuotoisuuden teemavuosi.
Suomen luonnonsuojeluliiton vuoden laji on raita, ja BirdLife Suomen vuoden lintu on kuikka. Luonnontieteellisen keskusmuseon blogissa listataan paljon muitakin vuoden teemaeliöitä.
Ilahduttava kirjauutinen: Suomen sudenkorennot ilmestyy uudistettuna painoksena! Legendaarinen teos sai aikanaan sudariharrastajien määrän räjähdysmäiseen kasvuun, ja kirja itse on ollut jo vuosia loppuunmyyty.
Viime vuosina on julkaistu paljon muitakin vähemmän tunnettujen eliöryhmien tunnistusoppaita. Ainakin sarvijäärät, lantakuoriaiset, kukkakärpäset ja heinäsirkat & hepokatit ovat saaneet omat oppaansa. Tämä on hienoa, sillä ilman kunnollista määrityskirjallisuutta ei synny harrastajakuntaa, ja ilman harrastajia ei sikiä myöskään ammattilaisia, jotka pystyisivät luotettavasti selvittämään eliöryhmän esiintymistä, lajistoa, ekologiaa ja uhanalaisuutta.
Alan huippua edustaa ruotsalainen Nationalnyckeln-hanke, jonka tavoitteena on, ei enempää eikä vähempää, kuin julkaista huippulaatuiset määritysoppaat kaikista Ruotsin (ellei peräti Pohjoismaiden) eliölajeista. Omassa hyllyssä komeilee koekappaleena "tuhatjalkaiset" esittelevä teos. Uskomattoman upea! Kääntäisiköhän joku nämä suomeksi?
Komea on myös uusi Mammutin aika -kirja, joka paitsi näyttää hienolta, tarjoaa ahaa-elämyksiä. En ole sitä kokonaan vielä lukenut, mutta olen ymmärtänyt sen avaavan silmät Suomen luonnonhistorialle. Monet tutut lajimme, kuten kottarainen, ovat olleet olemassa jo tuhansia tai miljoonia vuosia, ja kirja kertoo, minkälaisissa ympäristöissä ne elivät mammuttien aikakaudella. Nykyihmisen, kerrostalojen, peltojen ja valtateiden seurassa nämä eliöt ovat viettäneet vasta silmänräpäyksen verran aikaa, ja niiden lähihistoria näkyy vielä monella tavalla niiden elämässä.
Mammutit hävisivät jo kauan sitten, mutta nykyään moni muukin mammuttiaron asukas on hätää kärsimässä ihmisen liiallisen luonnonvarojen kulutuksen takia. Mistä päästäänkin takaisin ensin mainittuun aiheeseen, eli luonnon monimuotoisuuden häviämiseen. Meneillään on maailmanhistorian kuudes nk. massasukupuuttoaalto, jonka nopeus on ilmeisesti suurempi kuin koskaan. Otetaan tavoitteeksi suunnan kääntäminen!
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti