30.1.2010

Pihalle bongaamaan, mars!

Mikäs sen helpompaa lintuharrastusta kuin lintujen katselu omalla pihalla? Tänä viikonloppuna voi siinä ohessa osallistua myös Pihabongaus-tapahtumaan, ja lähettää havaintonsa osaksi niistä kerättävää tietopankkia.

Lintujen määrä tai laatu ei ratkaise, vaan myös vähäiset havainnot ja nollatulokset ovat tärkeää tietoa - näkyykö esimerkiksi viherpeippoja syksyllä joukoittain niittänyt loistauti nyt niiden määrässä?

Helppoa:
1. Mene tunniksi ulos tänään tai huomenna, katso mitä lintuja näet ja montako kutakin.
2. Palauta havainnot osoitteessa www.pihabongaus.fi
(3. Aloita samalla vaivalla myös Pihka-merkin tekeminen osoitteessa www.luontoliitto.fi/pihka)

Omalle listalleni pääsivät tänä vuonna keltasirkku (15), mustarastas (11), pikkuvarpunen (9), viherpeippo (7), talitiainen (4), sinitiainen (3), varpunen (2), harakka (2), hippiäinen (2), puukiipijä (1) ja käpytikka (1). Lajimäärä lähes kolminkertaistui viime vuodesta, vaikka talvi on ollut hurjan kylmä, ja sää oli nytkin pilvinen, jopa lumisateinen. Toisaalta kylmänä talvena linnut kerääntyvät helpommin esimerkiksi ruokintapaikoille, joten niiden näkeminen voi olla jopa helpompaa. Siltä tosiaankin vaikutti!

3 kommenttia:

km kirjoitti...

Kiitos vinkistä. Kun nimi on pihabongaus niin eikö se tarkoitakaan sitä, että linnut bongataan omalla pihalla ? Valikloimani saattaa laajeta jos voin bongailla liikkumalla ulkona lähiympäristössäni.

tia kirjoitti...

Tänään päivällä yritin bongata ruokabaarin lintuja, mutta tekivät kiusaa ja suurin osa pysyi piilossa, muutenkin aika hiljaista oli verraten muihin päiviin.

Taviokuurna kirjoitti...

Ohjeissa mainitaan "pihalla tai muulla sopivalla paikalla", jonka tulkitsen niin ettei se ole ihan niin pilkuntarkkaa. Pääasiahan on pitää hauskaa ja tarkkailla luontoa. Itse liikuskelin pihapiiriksemme mieltämälläni alueella, eli myös kerrostalopihamme laitamilla - jossa sattuu olemaan metsänreunaa, josta nuo hippiäiset ja puukiipijä listalle pääsivät, kun olin korvat tarkkana.

Jep, eivätköhän vain kaikki pihan vakiovieraat pysy piilossa juuri silloin kun päättää aloittaa niiden laskemisen :) Mutta tulos on silti tärkeä, sehän on eräänlainen satunnaisotos pihan lajistosta.

Toivottavasti molemmilla oli kuitenkin mukava bongaus-tunti!