25.1.2009

Pihka ja Pihabongaus

Luonto-Liitto julkaisi äskettäin kiinnostavan uutuuden: Pihka-luonnonharrastussivuston. Pihkaa kuvaillaan harrastekokonaisuudeksi, jonka avulla pääsee helposti kiinni luonnonharrastukseen. Kokematon saa siis kuvaa siitä, mitä kaikkea luonnon harrastaminen voi olla, ja kokeneempi voi kokeilla uusia ideoita. Pakettiin kuuluu myös keskustelufoorumi, jossa voi vaihtaa kokemuksia muiden harrastajien kanssa.

Pääidea on erilaisten tehtävien tekeminen. Sivustolta löytyy paljon erilaisia tehtäviä, jotka on jaettu kahdeksaan luokkaan (helpottaa kieltämättä selailua). Luokat ulottuvat maasta taivaaseen ja kaupungista korpeen, eli tehtäviä pitäisi löytyä asuinpaikasta ja vuodenajasta riippumatta. Tehtäviä suorittamalla saa 1-3 tähteä tehtävän vaativuuden mukaan, ja kun on tehnyt 20 tähden edestä tehtäviä, saa Pihka-merkin. (Ja vaikka etusivulla mainitaan kohderyhmäksi 13-29-vuotiaat, ohjesivulta selviää etteivät ikärajat ole sitovia, vaan myös nuoremmat tai vanhemmat voivat suorittaa merkin ihan vapaasti.)

Innostuin tästä heti! Iso osa tehtävistä on tosin suunnattu aloittelijoille, jollaiseksi en itseäni enää lue. Valikoimasta löytyy kuitenkin haastetta myös minulle, ja voinhan helppoja tehtäviä tekemällä kannustaa itseäni ulkoilemaan huonompinakin päivinä ;-) Lysti on vieläpä maksutonta, eikä aikarajoituksia ole, joten en keksi mitään syytä olla aloittamatta.

Pihka-merkin saamiseksi on pidettävä päiväkirjaa, johon tehdyt tehtävät kirjataan muistiin. Hauskaa on se, ettei päiväkirjan muotoa ole määrätty, vaan siinä jopa kannustetaan luovuuteen. Voi kirjoittaa eri tyyleillä, valokuvata, piirtää tai vaikka videoida. Siispä ajattelin, että pidän päiväkirjaani täällä blogissa. Paperista päiväkirjaa olen huono kirjoittamaan, ja blogiin olisi muutenkin mukavaa kirjoittaa enemmän muistoja omista retkistä, joten näiden yhdistäminen voisi olla hyvä idea. Tänne voin liittää kuviakin, jos onnistun sellaisia saamaan.

*****

Aloitin Pihka-taipaleeni tänään Pihabongaus-tehtävällä, eli osallistumalla Pihabongaus-tapahtumaan. Pihabongasin omalla kerrostalopihalla Espoossa noin klo 10.20-11.20. Sää ei suosinut, sillä taivaalta satoi märkää tihkua, mutta koska kyseessä ei ole kilpailu, tärkeintä oli vain olla pihalla tunnin verran lintuja etsimässä. Saldoksi tuli vaatimattomasti 4 talitiaista, 3 sinitiaista, 2 harakkaa ja 1 viherpeippo (ynnä 1 orava). Vuorenvarmat harmaalokit jäivät näkemättä, sillä pilvet olivat matalalla ja sää niin sumuinen, että ne joko jättivät lentelyn minimiin tai lensivät näkymättömissä pilvien seassa. Minä tahansa muuna päivänä täällä ei voi välttyä näkemästä lokkiauroja matkaamassa edestakaisin Ämmässuon kaatopaikan ja rannikon välillä!

Samalla vaivalla tuli aloitettua myös lintutehtävän tekeminen. Luulenpa, että pyrin suoraan kahden tähden suoritukseen, eli todennäköisimmin 40 yhteislajimäärään (10 eliksen saaminen kestäisi luultavasti paljon pidempään :) Pidän varsinaista havaintopäiväkirjaa Hatikassa, mutta voisin täällä julkaista tilannetiedotteita silloin tällöin. Tässä siis tämänpäiväinen yhteenveto:

Pihka-suoritukset 25.1.2009

Tehtävä: Pihabongaus - valmis
Tähtiä saatu: 1

Tehtävä: Linnut tutuiksi - kesken
Tilanne: tehty 1 retki, havaittu yht. 4 lajia

Tähtiä saatu yhteensä: 1/20

Seuraavaksi voisin kokeilla esimerkiksi koskikara-tehtävää, lumijälkiretkeä tai lehtipuiden talvitunnistusta!

2 kommenttia:

ellivelli kirjoitti...

Voi, kunpa tuollaisia sivustoja ollut silloin kun olin nuori luontoharrastaja! Olisin varmaan ollut aivan intona noista tehtävistä. Mutta miksei nytkin...

(Niin, eräs blogisi lukija tässä, hei. Olen seuraillut blogiasi kommentoimatta jonkin aikaa, nyt uskaltauduin kommentoimaan.)

Taviokuurna kirjoitti...

Hei vaan, hauska tutustua!

Kuten sanottu, ei mikään estä tarttumasta haasteeseen nytkin. Tehtävissä riittää kyllä valinnanvaraa ja jokaiselle luulisi löytyvän jotain kiinnostavaa. Rohkeasti vain :-)