31.1.2009

Koskikara ja muita eläimiä

Kävin Gumbölenjoella Espoossa etsimässä koskikaraa Pihka-tehtävää varten. Päivä oli aurinkoinen, ja yllättävän pitkään (jo noin puolitoista viikkoa) jatkunut pakkaskausi huipentui tänään -13 asteen kirpeään ulkoilusäähän. Valo teki kuitenkin hyvää!

Karan aiempi oleskelupaikka vanhan padon yläpuolella oli puoliksi jäätynyt, mutta pienen etsinnän jälkeen kaivattu lintu löytyi alajuoksun puolelta. Koskikara on yksi lempilintujani - kaunis, sympaattinen ja helppo havaita, kun vain löytää oikealle paikalle. On myös hurjaa ajatella, miten pieni lintu selviää ruuanhakusukelluksistaan vauhdikkaasti virtaavissa ja jääkylmissä koskissa. Kaiken huipuksi koskikara ei suinkaan vain sinnittele täällä, vaan on niitä ainoita lintuja, jotka itse asiassa muuttavat tänne Etelä-Suomen "lämpöön" talvehtimaan.

Ohessa on tehtävänannossa pyydetty kuva retkikohteesta, ja sainpa kuvattua itse karankin! (Mustavalkea täplä toisen kuvan keskellä :-) Kuvat suurenevat klikkaamalla.

Vaikka päivän pääaihe oli koskikara, ei muiltakaan havainnoilta voinut välttyä. Saman kosken rannalta löytyi lumijälkiä, jotka koon, hännänpainauman ja liukumisjälkien perusteella määritettiin saukon jättämiksi. Olipa minulle ensimmäinen kerta kun näen saukon jäljet. Silmälläpidettäväksi luokiteltu ja 1996 rauhoitettu saukko on edelleen melko harvinainen, mutta onneksi kuulemma runsastumassa, joten toivottavasti havaintoja tulee jatkossa useammin.

Lopuksi päivitän vielä lintutehtävän tilanteen. Tämän päivän retki tuotti jo toisen vaadituista kolmesta retkestä, ja lajilistalle pääsivät tänään uutuuksina korppi, koskikara, käpytikka, mustarastas ja pikkuvarpunen. Aiemmin tällä viikolla olen nähnyt kaupunkireissuilla harmaalokkeja, puluja, variksia ja varpusia. Yhteenveto:

Pihka-suoritukset 31.1.2009

Tehtävä: Koskikara - valmis
Tähtiä saatu: 1

Tehtävä: Linnut tutuiksi - kesken
Tilanne: tehty 2 retkeä, havaittu yht. 13/40 lajia.

Tähtiä saatu yhteensä: 2/20.

Reitille osui tänään jo niin paljon lumijälkiä, että lumijälkitehtävänkin olisi helposti saanut tehtyä, mutta mittavälineet puuttuivat. Ehkä lähden huomenna lumijälkiä tutkimaan!

4 kommenttia:

S. kirjoitti...

Hei! Tulinkin jo vastavierailulle tanne. Mielenkiintoinen blogi!

Taviokuurna kirjoitti...

Tervetuloa! Toivottavasti viihdyt :-)

Anonyymi kirjoitti...

Koskikara hyppeli avannon reunalla Munkkiniemen talviuintiavannolla 25.12.2010. Sukelteli ja tuli ylös ruokaa nokassaan. Kiva ääni ja mukava katsella.

Taviokuurna kirjoitti...

Samaa mieltä, koskikara on kiva :)

Lintuhavainnot kannattaa tallentaa Hatikkaan (www.hatikka.fi) tai Tiiraan (www.tiira.fi), niin niistä on hyötyä kaikille kiinnostuneille.