9.2.2007

Hämärää markkinointia - tapaus Intermedica

Sain tammikuun puolivälissä lähetyksen. Se näytti jonkin yrityksen markkinointitempulta - tiedättehän, sellainen mainos, jossa on mukana näytteitä. Sellainen se olikin: firma nimeltä Intermedica lähetti minulle pussillisen "kalorianestäjä"-tabletteja sekä pienen peltisen rasian.

Ihmettelin eriskummallista tuotenäytettä, mutta hämmästys oli kohta vielä suurempi. Mukana oli lasku (2,95e lähetyskuluista) ja saatekirje, joka kertoi ystävällisesti: "Haluamme aluksi kiittää Sinua mukavasta keskustelusta ja toivottaa sinut tervetulleeksi Intermedican asiakkaaksi. Ohessa puhelimitse tekemämme sopimuksen mukaisesti..." Anteeksi mitä? En ole koskaan ollut missään yhteydessä tähän firmaan. Kirjeen loppuosa kertoi että saisin uuden lähetyksen kerran kuussa hintaan 16.90e, ja kehotti palauttamaan lähetyksen kahden viikon kuluessa, jos en haluaisikaan jatkaa tilaajana.

Ajattelin jättää asian sikseen. Koska en ole tilannut mitään, ei minulla tietääkseni ole velvoitetta palauttaa lähetystä tai peruuttaa "tilausta". Tuumin, että eiköhän tässä ole kyse vain epätavallisen röyhkeästä mainoksesta, joka yrittää saada velvollisuudentuntoiset ihmiset maksamaan "laskun" ja näin liittymään tilaajiksi.

Ystävän neuvosta tein kuitenkin pienen vastahyökkäyksen. Veimme paketin asiakaspalautuksena postiin ja laitoimme mukaan kirjeen, jossa kielsin koskaan tilanneeni mitään ja irtisanoin asiakassuhteeni yritykseen. Varsinainen koukku oli kuitenkin pyyntö lähettää minulle "henkilötietolain 26 § tarkoittama kirjallinen selvitys kaikista hallussanne olevista minua koskevista tiedoista" sekä kopio heidän henkilörekisterinsä rekisteriselosteesta. Lähetyksessä ei kerrottu osoitelähdettä, ja heillä on lakisääteinen velvollisuus vastata pyyntööni kohtuullisessa ajassa.

Odotellessamme mitä tapahtuisi, yritimme ottaa hieman selvää yrityksestä. Kirjeessä ollut asiakaspalvelun puhelinnumero viittaa Ahvenanmaalle (suuntanumero 018), ja mukana olleen esitteen postiosoite on Maarianhaminaan. Asiakaspalautusosoite on kuitenkin vain postilokero ja "00002 Helsinki" - eli luultavasti tänne tuleva posti lähetetään edelleen jonnekin, ehkä ulkomaille. Pilleripussissa on vielä yksi erilainen yhteystieto, postiosoite Ruotsiin (Malmö).

Muutamasta nettikeskustelusta luimme, että jotkut samanlaisia lähetyksiä saaneet ovat yrittäneet soittaa asiakaspalveluun, mutta puhelimeen ei vastata, tai vastataan vasta useiden yritysten jälkeen. Uusia lähetyksiäkin ja maksumuistutuksia on saatu, vaikka puhelimitse tai kirjeitse on irtisanouduttu tilauksesta ja palautettu tavara.

Mainoksessa ja pilleripussissa on myös osoite www.intermedica.com, mutta siellä on vain edellä mainittu ruotsalainen postiosoite sekä teksti ”Sidan är under uppbyggnad. Vid frågor vänligen ring vår kundtjänst 040-624 03 80” Eniro ei tunne numeroa, mutta Googlella löytyy ruotsalainen sivu, joka vaikuttaa Intermedican markkinointitapoja kritisoivalta jutulta. Intermedican takana on ilmeisesti yhtiö nimeltä ICC Scandinavia ja se toimii/on toiminut myös nimillä Naturex, Nutrisan ja Atlas Nutrition. Intermedican nettisivun domainnimen haltijaksi on rekisteriin merkitty ICC Scandinavia AB.

Lopulta löytyi Ruotsin kuluttajaviraston sivu, joka selittää asiaa. Sen mukaan ICC Scandinavia käyttää samankaltaista markkinointitapaa Ruotsissakin, huolimatta kuluttajaviranomaisen tuomitsevasta päätöksestä ja uhkasakosta. Suomen kuluttajaviraston sivuilta ei ainakaan haku-toiminnolla löydy tietoa. Eikö kukaan ole vielä tehnyt asiasta ilmoitusta?

Kirjeen lähettämisestä on kohta kolme viikkoa, mutta vielä en ole saanut vastausta. Sen sijaan olen kyllä saanut uuden paketin. Siinä oli uusi pussi näitä laihdutuspillereitä, rannekello sekä 16,90 euron lasku. Uskomatonta toimintaa. Suunnitelmamme on odottaa vastausta kirjeeseeni kolme kuukautta (joka jonkin lähteen mukaan on "kohtuullinen aika") ja jos mitään ei kuulu, teen ilmiannon tietosuojavaltuutetulle. Ja eiköhän myös kuluttajavirasto ole kiinnostunut...

Osoitteenluovutuskiellon tein väestörekisteriin samantien.

P.S. Googlella löytyy myös Handelsbolaget Intermedica, jolla on osoite Helsingin Viikissä, ja joka myy mm. laboratoriotarvikkeita. Tällä ei kuitenkaan todennäköisesti ole mitään tekemistä yllä käsitellyn huijarifirman kanssa.

4 kommenttia:

KM kirjoitti...

Ensimmäiseksi tuli mieleeni että entä jos lapsi tai koira olisi syönyt nuo pillerit ? Eikö tuollainen postiluukusta työnnettävä materialikin ole kiellettyä ? Hyvä että tartuit heti tarmokkaasti asiaan. kannattaisiko vielä ilmoittaa jollekin ao viranomaiselle ? Osoitetietojen myyntikielto on tehokas, itselleni ei tule tuollaisia ollenkaan. Numeroni ei ole myöskään saatavissa ja niinpä puhelinmyyjät eivät soittele.

JE kirjoitti...

Todennäköisesti pillerit on jotain sinänsä vaaratonta ainetta, mutta voisi silti olla syytä tutkituttaa aines. Mahtaisiko elintarvikevirasto tai joku muu tehdä tämän maksutta tällaisessa tapauksessa? Voisi myös olla syytä tehdä tutkintapyyntö poliisille, sekä laittomasta rahastuksesta että mahdollisesti näitten aineitten lähettämisestä?

Anonyymi kirjoitti...

Hetkittäin ihmettelen, miten paljon ihmiset ovatkaan valmiita näkemään vaivaa saadakseen rahaa epäeettisin keinoin, kun rehellisiäkin keinoja olisi tarjolla. Sitten muistan ternimaitokapselit sun muut... Taitaa kannattaa tuommoinen touhu. Harmi.

Ongelmahan tietysti on, että asioiden selvittäminen saatika toimenpiteisiin ryhtyminen ovat niin työläitä prosesseja, että harva viitsii yrittää. Itse ainakin toivoisin että veisit asian pidemmälle, koska se olisi oikein. Olet jo nyt nähnyt paljon vaivaa asian selvittämiseksi ja esilletuomiseksi. Kuitenkin jokainen ajatus ja sekunti jonka uhraat tuolle roskafirmalle on tavallaan varastettu sinulta. Hienoa että viitsit toimia tästä huolimatta ja suurkiitos että parannat yhteistä maailmaamme!

-Ilkka (:

Taviokuurna kirjoitti...

Kiitos kannustavista kommenteista!

En tiedä, onko tablettien lähettäminen postissa kiellettyä, mutta koska paketissa lukee että se sisältää "vitamin och mineraltillskott", ja "jag försäkrar att försändelsen inte innehåller vara som är förbjuden att postbefodra", luulenpa että se on laillista. Kai se olisi jäänyt tullin/postin haaviin muuten.

Eri asia sitten tosiaan on, mitä tabuissa oikeasti on sisällä. Selosteen mukaan ainakin papu-uutetta ja apuaineita. Oma veikkaukseni on, että ne tuskin ovat vaarallisia - ennemmin tyhjää täynnä. Voisin yrittää katsoa, josko ne saisi jossain analysoitua.

Luulenpa, että kun kyllin suurelle porukalle lähettää tämmöisiä, löytyy aina sen verran hyväuskoisia ja/tai velvollisuudentuntoisia, että maksavat "laskut" kysymättä sen enempää. Ihmiset eivät tunne oikeuksiaan.

Omakin ajatukseni oli, että velvollisuuteni ei ole uhrata omaa aikaani korjatakseni jonkin huijarifirman virheitä. Mutta tämä alkaa oikeasti olla niin uskomaton juttu, että tekee mieleni ihan kiusallakin laittaa asiaa eteenpäin.

Pysykää siis kuulolla. Jatkoa seuraa... ;)