31.10.2006

Uusi lintulaji Suomessa

Uutinen BirdLifen sivuilla tänään:

"Maalle uusi lintulaji löytyi Porista

Porilaiselta golfkentältä löytyi eilen kivikkosirkku (Emberiza buchanani). Havainto on ensimmäinen Suomesta. Mikäli BirdLife Suomen rariteettikomitea hyväksyy havainnon, kivikkosirkusta tulee 450. Suomessa havaittu lintulaji.

Lintu löytyi eilen iltapäivällä Karhuluodon golfkentältä Porista, mutta sen identiteetti varmistui vasta illalla valokuvista. Tänään aamulla paikalle oli kokoontunut yli sata toiveikasta lintuharrastajaa. Heidän ilokseen lintu oli päättänyt yöpyä Porissa.

”Harvinaisuuksien suhteen syksy on ollut heikko, ja näin talven kynnyksellä moni lintuharrastaja oli jo luopunut toivosta nähdä enää mitään erikoista. Sitten yhtäkkiä meillä on vuoden harvinaisin lintu tuulenpieksämällä golfkentällä. Tällainen yllätyksellisyys on yksi asia, joka lintuharrastuksessa viehättää”, sanoo tiedottaja Lauri Hänninen BirdLife Suomesta.

Suomea lähinnä kivikkosirkku pesii Itä-Turkin vuorilla ja mahdollisesti myös Uralin eteläosissa. Laji talvehtii Intiassa. Kivikkosirkku on tavattu Länsi-Euroopassa vain kerran aiemmin, Hollannissa lokakuussa 2004.

Suomessa pesivistä linnuista kivikkosirkku muistuttaa ulkonäöltään eniten uhanalaista peltosirkkua, mutta eroaa tästä hieman väritykseltään.

Tähän mennessä maassamme on havaittu hyväksytysti 449 lintulajia. BirdLife Suomen rariteettikomitea tarkastaa kaikki Suomessa tehdyt valtakunnallisesti harvinaiset lintuhavainnot. Komitea arvioi, ovatko määritysperusteet riittävät ja onko lintu luonnonvaraisesti harhautunut."


Lintukirjan kuvien perusteella kivikkosirkku on todellakin varsin samannäköinen kuin peltosirkku. Allekirjoittanut olisi kyllä hyvin luultavasti todennut linnun peltosirkuksi, ja ollut määritykseensä varsin tyytyväinen :) Pitäisi kai muistaa lintuharrastaja-tuttavan ohje: yleisyys tai harvinaisuus ei ole pätevä määritysperuste!

Ei kommentteja: