Kuusenkerkän kanssa käymäni keskustelun innoittamana päätin kirjoittaa hieman asuntoni eksoottisista huonekasveista. Ei nimittäin tarvitse tyytyä jukkapalmuun ja paavalinkukkaan, jos haluaa kotiinsa vihreää, eikä huonekasveista tarvitse maksaa maltaita. Ilmaisia tai lähes ilmaisia kasveja löytyy yllättävän paljon, erityisesti kaupan hedelmätiskiltä.
Kokeilut alkoivat sitruspuilla. Olimme laittaneet mandariinien, appelsiinien yms. siemeniä ruukkuun jo lapsena, ja muistelen niiden kasvaneen pieniksi puiksi ilman sen kummempaa vaivannäköä. Omien puiden sitrushedelmiä emme kuitenkaan koskaan saaneet, sillä mystisesti puut jäivät kääpiöiksi. Pari vuotta sitten laitoin taas sitruksen (ehkä satsuma?) siemeniä multaan, ja nyt ikkunalaudalla on kolme puuntaimea, joista suurin on metrin korkuinen, mutta ranka on ohut kuin lyijykynä. Latva on kertaalleen katkaistu haaromisen toivossa, mutta sivusilmusta kasvoi vain uusi latva.
Passion-kasvia meiltä löytyy kahta lajia: kaupasta ostetun, syötävän hedelmän siemenistä kasvatettu, sekä pikkutaimena saatu toinen laji. Kumpikin kasvoi helpohkosti parikymmensenttiseksi, mutta siihen taimet sitten jäivät jurottamaan pitkäksi aikaa. Välillä tapahtui jonkinlaista kasvua, mutta se jäi yleensä muutamaan uuteen lehteen. Sen verran kasvit paljastivat itsestään että ne osoittautuivat köynnöksiksi, ja tekivät mm. hienoja spiraalille keriytyviä tarttumakärhiä. Tällä hetkellä kolmesta taimesta kaksi kasvaa edelleen hitaasti, mutta yksi (syötävää lajia) yllätti viime toukokuussa ottamalla hurjan kasvupyrähdyksen. Lomalla ollessamme se oli kolminkertaistanut pituutensa ja jatkoi sen jälkeen kasvuaan lähes kymmenen sentin päivävauhtia. Annoimme sen kiivetä kultaköynnöstä pitkin ylös, ja tällä hetkellä parimetrisen kasvin latva yrittää kovasti löytää katosta reikää, josta jatkaa matkaa ylöspäin :)
Kiivien tarina on samankaltainen. Kaupasta ostetun kiivi-hedelmän pienet siemenet itivät hyvin, ja harvennetuista taimista kolme on nyt kasvamassa. Kasvit kasvattivat nopeasti suuria, karvaisia lehtiä, mutta olivat pitkään vain kymmenen sentin korkuisia. Toisena keväänä mullanvaihdon jälkeen yksi taimista sitten innostui ja aloitti hurjan kasvun: pitenevään hentoon varteen tuli entistäkin suurempia lehtiä (halkaisija 15 cm) ja varren pää alkoi kiivetä käärmemäisenä luikerona ylöspäin ikkunaan nojaten. Kiivi paljastui köynnökseksi, jonka kiipeämiskeinona on kietoutua tuen ympärille. Kukkakepistä loppui pian pituus kesken, mutta onneksi ruukusta kattoon viritetty naru kelpasi kietoutumiseen. Katto tuli tosin nopeasti vastaan, ja nyt latvaa täytyy säännöllisesti käydä ohjaamassa sivullepäin, ettei se keksisi kasvaa verhotangon ympärille :)
Uusin tulokas hyötykasvivalikoimassamme on mango. Hedelmän sisältä löytyvää suurta siementä suojaa kova kuori, jossa hedelmäliha on tiukasti kiinni. Onnistuimme idättämään siemenen rikkomalla kuoren pihdeillä ja kylvämällä pelkän siemenen multaan. Siemen iti jonkin ajan kuluttua, ja taimi on siitä lähtien kasvanut hitaasti mutta varmasti. Ranka on melko jykevä, ja sen latvaan kasvaa silloin tällöin aina uusi lehtikiehkura. Lehdet ovat aluksi hentoja ja punertavia, mutta kasvavat pitkiksi, jäykiksi ja tummanvihreiksi. Tällä hetkellä kasvi on noin 40 cm korkea ja pisimmät lehdet yli 20-senttisiä!
Toissa vuonna saimme omaa satoakin, kun siemenestä kasvatetut chilipaprikat tuottivat muutaman kukan ja hedelmän. Kasvit olivat helppohoitoisia ja kukkivat noin 30 cm korkuisina. Pölytimme kukat siveltimellä ja hyvin näytti toimivan. Tosin hedelmöinnin jälkeen kasvien lehdet kuolivat - ehkä laji oli yksivuotinen. Myös tomaattien kasvattaminen onnistui viime kesänä parvekkeella hyvin, kasvit olivat parimetrisiä ja tuottivat noin 70 kypsää hedelmää (minitomaatteja). Toistaiseksi epäonnistuneita kokeiluja ovat sen sijaan oliivi ja papaija - ensin mainittu ei koskaan itänyt, jälkimmäisen taimet kuolivat nopeasti. Jos jollain on näihin hyviä vinkkejä, antaa tulla.
Kokeilematta on vielä monia kaupassa myytäviä hedelmiä - esimerkiksi viikuna, avokado, guava ja viiniköynnös saattavat kuulemma hyvinkin menestyä huonekasveina. Muita mielenkiintoisia lajeja voisivat olla vaikkapa inkivääri (juurakko tökätään multaan ja siitä kasvaa vehreitä varsia) ja ananas (hedelmästä leikattu lehdellinen "hattu" istutetaan ruukkuun ja kastellaan lehtisuppiloon). Lukemani kirjan mukaan jopa riisiä voi kasvattaa kotioloissa - täysjyväriisi on kuulemma itämiskykyistä ja tuottaa satoa, kunhan hoito on asianmukaista.
Annos luovuutta ja ennakkoluulotonta kokeilunhalua voivat tuottaa hauskoja tuloksia! Muiden kokemukset ovat tervetulleita kommenttilaatikkoon.
P.S. Pahoittelen kuvien puutetta, tässä jutussa ne olisivat erityisen kivoja. En ole vielä ehtinyt selvittää, miten blogiin lisätään kuvia.
3 kommenttia:
Mo,
Olen itse kasvattanut menestyksekkäästi pikku puita kaupan greipeistä, appelsiineistä ja avokaadosta.
Avokaadon sain kasvamaan raapaisemalla siemenen kuorta ja asettamalla sen vesilasiin, niin että puolet siemenestä oli vedessä. Kokeilin joskus ananastakin mutta ei se perhana juurtunut.
Ex-tyttöystäväni onnistui tappamaan kaikki kasvini viikon ulkomaanreissun aikana.
Olipa hauska yhteensattuma. Selailin juuri kirjastossa kirjaa nimeltä Ikkunallani kasvaa sitruuna ja taatelipalmu. Kirjoittaja on kasvattanut asuntoonsa viidakon erilaisista siemenistä, jotka hän on ottanut syötävistä kasveista.
Itse olen yrittänyt sitrushedelmiä ja avocadoa, mutta huonoin tuloksin.
Kiitos avokado- ja kirjavinkeistä!
Vastalahjana neuvon toisenkin kirjan: Kasvitarha ikkunalla. Se antaa pätevältä kuulostavat kasvatusohjeet varsin monenlaisille "syötäville kasveille". Myös sille riisille :)
Lähetä kommentti