13.4.2009

Pulinaa, liverrystä ja muita kevätääniä

Kevät etenee, Kevätseuranta etenee ja Pihkan Kevätseuranta-tehtävä etenee. Kolmas seurantaviikonloppu oli ihan erinäköinen kuin edellinen - nyt on jo oikeasti kevät!

Uusia ensihavaintoja viime päivityksen jälkeen ovat linnuista kurki (jonka näkeminen täällä on aika paljon tuurista kiinni), peippo (jonka laulu on minulle yksi rakkaimpia keväänmerkkejä), punakylkirastas (jonka uskoo Suomen 3. runsaimmaksi linnuksi vasta kun opettelee sen laulun), töyhtöhyyppä (joka ei tunnu oikein viihtyvän tässä lähipelloilla) ja västäräkki (jonka löytää tähän aikaan vuodesta helpoimmin yllättävästi vesilintujen joukosta sulapaikkojen läheltä). Lisäksi on näkynyt teemalajeihin kuuluvia isokuoveja.

Pelkkiin lintuihin ei kuitenkaan tarvitse enää tyytyä, vaan muidenkin eliöryhmien edustajat ovat huomanneet kevään koittaneen. Kekomuurahaisten seuraksi hyönteislistalle lensivät viikonloppuna sekä nokkos- että sitruunaperhonen, ja mantukimalainenkin. Ravintoa näille tarjoilevat leskenlehdet ja sinivuokot. Horroksesta oli herännyt myös sisilisko!
Kuva julkaistu Creative Commons -lisenssillä
(From Flickr, by "Great grey owl")
Kevätseuranta-tehtävä on siis hyvässä vauhdissa. Tänään tein myös toisen keväisen tehtävän: teerien soitimen tarkkailun. Kirkkonummen puolelta löytyi hieno suo, jolta on tiedossa vanhoja teerihavaintoja. Aluksi vaikutti huonolta, sillä teeriä ei näkynyt eikä kuulunut, mutta kun vähän aikaa oli tarvottu suon reunaa, kuului soidinääniin kuuluva käheä äyskähdys. Sitten kiikariin osui yksi teeri, ja kyllä se oli selvästi soidinvireessä, kun niin komeasti pulisi ja levitteli pyrstöään. Paikka vain oli vähän hassu - kukko nimittäin ei viihtynyt soidinareenalla maassa vaan istui matalan männyn latvassa pulisemassa :-)

Vähän matkan päästä löytyi toisesta puusta toinen kukko, joka vähän verrytteli mutta ei päässyt missään vaiheessa kunnolla vauhtiin. Varttitunnin kuluttua molemmat saivat tarpeekseen ja livistivät paikalta. Onneksi toinen palasi hetken päästä takaisin ja jaksoi pulista taas toisen varttitunnin, niin sain tehtävässä vaaditun puolituntisen täyteen.

Tehtävän yhteenvetona vastaukset tehtävän kysymyksiin:

Montako lintua on paikalla? Kuinka paljon on koiraita? Entä naaraita? Vaihteleeko määrä?
- Paikalla oli 0-2 koirasta, ei naaraita.

Mitä linnut tekevät ja miten ne ääntelevät?
- Toinen kukko pullisteli ja levitteli pyrstöään puun latvassa, molemmat pulisivat ja äyskähtelivät.

Erotatko, mikä koiraista on soitimen ykköspaikalla (yleensä soidinareenan keskustassa)?
- En erottanut. Taisi se yksinäinen olla kukkona tunkiolla :-)

Jos näet paritteluja, minkä koiraan tai koiraiden kanssa naaraat parittelevat?
- En nähnyt paritteluja.

Havainnot muista eläimistä?
- Lintuja mm. 5 laulujoutsenta, niittykirvinen, metsäviklo, käpytikka ja västäräkki. Lisäksi hirvi ja valkohäntäkauris.


Kokonaisyhteenvetona Pihkan kokonaistilanne:

----------------------------------
Pihka-suoritukset 13.4.2009

Tehtävä: Teerien soidinpulinat - valmis

Tehtävä: Kevätseuranta - kesken
Tilanne: 17/10 ensihavaintoa, 2/3 seurantaviikonloppua

Tähtiä saatu yhteensä: 7/20.
----------------------------------

P.S. Kevätseurannan nettisivuilla on jo havaintoja jopa valkovuokoista, rantasipeistä ja kirjosiepoista! Koskahan täällä semmoisia... Todennäköisemmistä lajeista listaltani puuttuvat mm. seitsenpistepirkko, kyy ja tuulihaukka - missä ne piileksivät?

Ei kommentteja: