8.2.2008

Kuin omia

Kulutusjuhla linkitti uuteen(?) palveluun nimeltä Kuinoma, jonka toimintaidea kuulostaa loistavalta. Sivusto on paikka, jossa kuka tahansa voi tarjota lainattavaksi ja/tai vuokrattavaksi omia harrastusvälineitään, joilla on syystä tai toisesta vain vähän käyttöä. Toistaiseksi lajivalikoimassa näkyy olevan erilaisia ulkoliikunnan muotoja, mutta en tiedä estääkö mikään lisäämästä palveluun myös sisäliikunnan tai muiden sisäharrastusten välineistöä.

Kuinoma ei vedä välistä mitään, vaan tarjoaa ilmaisen alustan, jossa omistaja ja lainaaja voivat löytää toisensa. Tavaran omistaja määrittelee itse tavaransa vuokrahinnan (sallittua on esimerkiksi ottaa korkeampaa hintaa sesongin aikana), sekä vahingonkorvaushinnan tavaran rikkoutumisen tai katoamisen varalta. Lisäturvana on Kuinoman laatima, valmiiksi mietitty vuokrasopimuspohja, joka lupauksen mukaan "turvaa sinut jos jokin menee pieleen".

Lainaaja puolestaan saa tarvitsemansa tavaran käyttöön tarvitsematta ostaa omaa, mikä säästää sekä luontoa että rahaa. Tavaroiden suositeltavin toimitustapa on nouto suoraan omistajan kotoa, jolloin toimitusmaksujakaan ei ole. Vaihtoehtoja ovat tavaran postittaminen ja Kuinoman kuljetuspalvelun käyttäminen, jolloin lainaaja maksaa toimituskulut. Tuotteen varaaminen näyttää helpolta, sillä kaikista tuotteista laaditaan kattava esittelysivu, jossa on myös varaustilanteen näyttävä kalenteri.

Toistaiseksi sivustolla näyttää olevan noin kuutisenkymmentä lainattavaa tuotetta, lähinnä lasketteluun ja retkeilyyn. Suurin osa omistajista näyttää olevan Helsingistä (paikkakunta näkyy tuotteen esittelyssä, osoite ei), joten ainakin pääkaupunkiseutulaisille on jo valikoimaa. Toivottavasti muiltakin paikkakunnilta löytyy jatkossa lainattavaksi tavaroita. Kuinoman etusivulla kuulutetaan uusia tuotteita, esimerkiksi kiipeily- ja polkupyöräilytarvikkeita ilmeisesti toivotaan kovasti.

Todella hieno ajatus. Toivottavasti sivusto ja lainaaminen toimivat hyvin ja saavat suosiota. Lainausmääristä kertoo hauskasti "Kuinoman ympäristövaikutukset" -laatikko, jonka mukaan palvelu on jo tammikuun aikana "ehkäissyt uusien tuotteiden ostamista ja valmistamista noin 10 kg". Tavoitteena vuodelle 2008 on kuulemma 500 kilon säästö.

Tämä ei ollut maksettu mainos :-) Mutta tiedän, mistä lähden katsomaan, kun seuraavan kerran tarvitsen jotain. Ehkä oma makuualustani myös joutaisi lainaksi?

Ei kommentteja: