Loma
(palkaton, mutta kuitenkin) mahdollistaa pitkästä aikaa harrastusten harjoittamisen. Varsinkin mökillä vietetyn viikon aikana tuli kokeiltua sekä tietoisesti että puolivahingossa useampaakin luonnonharrastuksen eri osa-aluetta, ja samalla vaivalla kasvoi ansaittujen
Pihka-tähtien määrä. Tässä raportteja.
*****
Jo pari viikkoa sitten ehdimme retkelle Inkoon
Kopparnäsin ulkoilualueelle, jonka rantakalliot soveltuivat erinomaisesti
kivijäkälien ihasteluun. Ohessa kuvasaalista. Mainitut harvat lajinimet ovat akateemisia arvauksia, joita saa mielellään täydentää ja korjata. Itse yritän täydentää tunnistuksia, jahka saan lainattua/hankittua J. Rikkisen uuden, pätevän oloisen
määritysoppaan.
Kiven kuvitellaan usein olevan harmaata, mutta itse asiassa väri tulee yleensä sitä peittävistä jäkälistä. Tämäkin graniitti oli pohjimmiltaan varsin punaista.
Yhtenäiseltä näyttävä harmaa koostuu useista erilajisista ja -värisistä rupijäkälistä.
Tässä vierekkäin kolme erisävyistä harmaata.
Tumma jäkälä on joutunut vaalean ympäröimäksi. Ellei sitten tumma ole laskeutunut itiönä vaalean päälle ja onnistunut kasvamaan siinä?
Tässä ollaan tekemässä uutta aluevaltausta. Aivan kuin joltain olisi roiskunut harmaata maalia :-)
Maaliroiske lähikuvassa. Tummat itiömaljat erottuvat selvästi.
Kaarrekarve (Parmelia centrifuga) saa kivenkin nauramaan :-) Jäkälä kasvaa keskustasta ulospäin, mutta tältä lajilta keskustaosat kuolevat, ja vain elävä reuna jää koristamaan alustaa.
Myös muita värejä esiintyy. Tässä harmaiden rupijäkälien ja ruskean, hieman lehtimäisemmän jäkälän kohtaaminen. Ruskea näyttää olevan niskan päällä, kasvamassa harmaiden yli.
Tässä taas yksi harmaa on onnistunut säilyttämään ympärillään puskurivyöhykkeen.
Karttajäkälä (Rhizocarpon geographicum) piirtää kiville kellanvihreitä mantereita. Tässä rikkonaista saaristoa sekä suuri laguuni.
Päivän kirkkaimmat värit tarjosi yleensä haavan rungolta löytyvä haavankeltajäkälä (Xanthoria parietina).*****

Mökillä on hyvät mahdollisuudet nikkaroida, ja
uusia linnunpönttöjä syntyikin peräti kolme kappaletta. Kuvassa harmaasiepon avopönttö. Harmaasieppo on siitä erikoinen pönttölintu, että emo haluaa nähdä ympärilleen pesällä ollessaan, siispä pöntöstä on riisuttava puolet seinistä. Harmaasieppo ei ole niin pöntöistä riippuvainen kuin lahopuu-pulasta kärsivät varsinaiset kololinnut, mutta "luvallinen" ja toivoaksemme myös turvallinen pesäpaikka todennäköisesti ilahduttaa sekä lintuja että ihmisiä. Harmaasieppo nimittäin on västäräkin ohella tunnettu taipumuksestaan perustaa pesänsä mitä ihmeellisimpiin paikkoihin, joista kaikki eivät ole yhteensopivia kesämökille kesken kaiken saapuvien ihmisasukkaiden elämäntapojen kanssa. Meillä tunnetuin tapaus on mökin seinustalle ylösalaisin pystyyn unohtuneen kuistiharjan päälle ilmestynyt pesä :-)
*****

Kukkia ja perhosia tulee mökillä ihasteltua kaiken aikaa, mutta
Luonnonkukkien päivän Pihakasviretki jäi aikapulan vuoksi väliin, enkä aivan vielä intoutunut tekemään loppuun asti myöskään
päiväperhostehtävän ensimmäistä osiota. Sen sijaan tuli kokeiltua yöperhosten houkuttelemista
valopyydyksellä.
(Tehtävänannon Taustaa-linkki kertoo, mistä on kyse.) Tulokset kuitenkin jäivät laihoiksi, sillä ympärillä lennelleistä kymmenistä yöperhosista vain yksi (kenties kääriäisten ryhmään kuuluva?) tuli lakanalle - muut eivät olleet siitä vähääkään kiinnostuneita. Epäilen, että yö oli näin juhannuksen aikaan liian valoisa, jotta tarjottu halogeenivalo olisi ollut riittävän suuri ärsyke. Ansa viritetään siis uudestaan myöhemmin kesällä. Niityn yläpuolella saalistanut pohjanlepakko oli kuitenkin hauska katseltava, ja
detektorin avulla myös kuunneltava.
*****
Yhteenveto:
----------------------------------
Pihka-suoritukset 25.6.2009Tehtävä:
Kivien jäkälät -
valmisTehtävä:
Koteja linnuille ja lepakoille -
valmis (1 tähti)Tehtävä:
Valohoukutin -
keskenTilanne: kokeiltu yhden kerran, 1/5 erilaista ötökkää houkuteltu
Tähtiä saatu yhteensä: 11/20.
----------------------------------